Erhvervscoaching for ledere og medarbejdere

Et ErhvervsCoaching forløb retter sig mod karriere- og arbejdsmæssige områder, med det formål at udvikle ledere, medarbejder eller teams på områder, der har relevans for organisationen. Der kan fx være fokus på stress og trivsel, ønsker om ændret adfærd, konflikthåndtering, mere effektivitet i hverdagen, mere kreativitet i opgaveudførelsen eller øget kvalitet i dine beslutninger. Erhvervsrettet coaching tilbydes både som individuel coaching og som team- eller gruppecoaching. Samtalerne foregår på mit kontor på Frederiksberg eller online.

Som en del af et coachingforløb tilbyder jeg personlighedsprofilen TT38®, der har fokus på talent, styrker og potentiale og som også giver indblik i den enkeltes stressrisiko og præferencer i relation til konfliktstil, teamrolle, innovationsproces, motivation og adfærd.

Gennem ErhvervsCoaching vil du bl.a. opleve:
• At du opnår dine ønsker om ændret adfærd nemmere
• Øget effektivitet i hverdagen
• Øget kreativitet i opgaveudførelsen
• Øget kvalitet og handlekraft i dine beslutninger
• Øget trivsel generelt

Ledercoaching
Jobbet som leder kan opleves som et ensomt og krævende job. Som leder sætter du retningen, udvikler, støtter og udfordrer medarbejderne, men hvem henter du støtte fra undervejs? Hvem kan du sparre med? Og hvordan sikrer du, at du får sat tid af til vigtig refleksion?
Ved ledercoaching bliver du støttet og udfordret til at se dine udfordringer, styrker og det du gør, i et nyt perspektiv. Du oplever nye handlemuligheder, får sat ord på og struktureret dine udfordringer og du får et refleksionsrum og en fortrolig sparringspartner.
Fokusområder for ledelsescoaching kan fx være selvledelse, relationer i ledelsesteamet, støtte til den gode start som ny leder eller håndtering af trivselsproblematikker og stress i organisationen.

Medarbejdercoaching
Der kan være mange gode grunde til at tilbyde coaching til medarbejderen. Ofte sker henvendelsen ud fra et ønske fra medarbejderen om at udvide sit handlerum og styrke kompetencer indenfor forskellige områder relateret til den arbejdsmæssige situation.
Et forløb med medarbejdercoaching anses ofte som et kompetenceudviklingsforløb og kan være med eller uden forhåndsaftale om tilbagemelding til egen leder om den udvikling, der finder sted gennem coachingforløbet. Coaching er også en måde at sikre at ny viden fra efteruddannelse, kurser og andre kompetenceudviklende forløb forankres og anvendes i hverdagen.

Stress - forbyggelse, behandling og vejen tilbage på arbejde efter sygemelding
Sundhedstyrelsen vurderer at der i 2023 er 23% i beskæftigelse som har et højt stressniveau. Stress er en helt reel trussel mod både den enkelte medarbejder, teamet, arbejdsmiljøet og produktiviteten. Det er heldigvis noget der tales mere og mere åbent om på arbejdspladsen, hvilket giver mulighed for at forbygge gennem ledelse, arbejdsmiljø og tilbud om stressforebyggende samtaler til den enkelte, så at stresssymptomerne ikke tager over og en sygemelding er nødvendig. Er symptomerne først for voldsomme, må der en helbredende pause, en sygemelding til, samt støtte og værktøjer til at blive rask og mestre stress fremadrettet. Endelig kan overgangen, fra at have været sygemeldt til at være fuldt funktionsdygtig og føle sig hjemme i sine arbejdsopgaver, være svær og er særligt ressourcekrævende for såvel medarbejder som ledelse. Også her kommer coaching ind som værdiful støtte. Gennem et særlig tilpasset coachingforløb kan I få støtte til at den sygemeldtes tilbagevenden til arbejdspladsen bliver så succesfuld som muligt.